Petanque - Arvopistelaskin 2005
Syötä joukkuemäärä:    Valitse pelimuoto:    Paina nappia:
Käyttöohje:

Syötä ylläolevaan kenttään joukkuemäärä, valitse pelimuoto ja paina nappia.

Laskentasäännöt:

  • Kaava: Sijoituskerroin x (pelaajamäärä + 50) x painotuskerroin
  • Sijoituskerroin on 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 tai 1
  • Painotuskerroin:
    • Singeli 1.2
    • Duppeli 1.1
    • Trippeli 1
  • Jos useampi joukkue on tasasijoilla, jaetaan sijojen yhteispisteet joukkueiden kesken
  • Pistemäärät pyöristetään alaspäin kokonaisluvuiksi
  • Sekaduppelissa naisten pelaajamääräksi lasketaan puolet kokonaismäärästä
  • Jos pelaaja on vaihtunut kesken kilpailun, saavat molemmat puolet pisteistä


Ote Suomen Petanque-Liiton kilpailusäännöistä:

5.5 Henkilökohtainen arvopistejärjestelmä

Arvopisteet ovat henkilökohtaisia ja liitto ylläpitää arvopistetaulukkoa. Arvopisteitä saa kaikista avoimista kotimaisista kilpailuista seuraavissa sarjoissa:

- Yleinen: SM-singeli, SM-duppeli, SM-trippeli, SM-ammunta, SM-sekaduppeli ja muut avoimet yleisen sarjan arvopistekilpailut
- Naiset: SM-singeli, SM-duppeli, SM-trippeli, SM-sekaduppeli, SM-sarja ja muut avoimet naisten arvopistekilpailut
- Juniorit: SM-singeli, SM-duppeli, SM-trippeli ja muut avoimet juniorien arvopistekilpailut
- Veteraanit 55: Avoimet veteraanien arvopistekilpailut

Arvopisteitä ei saa kilpailuista, joihin osallistumista on jollain tavoin rajoitettu, esim. yleinen SM-sarja ja divisioonat, seura-SM ja yli 50-v. kilpailut.

Naisjuniorit voivat osallistua naisten kilpailuihin, mutta saavat pisteitä silloin vain naisten sarjassa. Juniorit ja naiset voivat osallistua yleisen sarjan kilpailuihin, mutta saavat pisteitä silloin vain yleisessä sarjassa. Poikkeuksena sekaduppeli, jossa kaikki saavat pisteitä yleiseen sarjaan koko osallistujamäärän mukaan ja naiset omaan sarjaansa naisten nimellismäärän mukaan.

Pistekertoimet kunkin kilpailun kahdeksalle parhaalle ovat: 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1.

Painotus osallistujamäärän mukaan: Pistemäärä kerrotaan luvulla, joka on osallistuneiden pelaajien määrä + 50. Osallistuneiden pelaajien määräksi lasketaan singelissä osallistuneiden pelaajien määrä, duppelissa 2 x joukkueiden määrä ja trippelissä 3 x joukkueiden määrä. Jos joukkueen pelaaja vaihtuu kesken kilpailun, saavat molemmat osan kilpailusta pelanneet puolet pistemäärästä jne. Jos esim. sijoja 3.-4. tai 5.-8. ei pelata, saa niistä vastaavan keskiarvomäärän pisteitä. Mahdolliset pisteiden osat pyöristetään alaspäin kokonaisluvuksi.

Lisäksi pistemäärä painotetaan pelimuodon mukaan siten, että trippelin painotuskerroin on 1, duppelin 1,1 ja singelin 1,2.

Esimerkkejä:
- 32 pelaajan singeli, voittajalle 10 x (32 + 50) x 1.2 = 984 pistettä
- 20 joukkueen trippeli, voittajille 10 x (60 + 50) x 1 = 1100 pistettä

Arvopistekausi on 1.10. - 30.9. Pelaajien päätyessä kauden lopussa tasapisteisiin, ratkaisee ensin suurin yksittäinen pistemäärä, sitten toiseksi suurin jne. Jos eroa ei näin synny, järjestetään mahdollisuuksien mukaan asetus-/ammuntakilpailu tai arvonta.

Yleisessä sarjassa palkitaan kolme parasta pokaalein ja stipendein tai vastaavin, naisissa, junioreissa ja veteraaneissa voittajat. Yleisen sarjan voittaja saa lisäksi lajin parhaan tittelin ja kiertopalkinnon. Liittohallitus päättää ja tiedottaa stipendien määrät ja vastaavat ennen kauden ensimmäistä arvopistekilpailua.

Minkä tahansa kilpailun järjestäjä voi käyttää edellisvuoden arvopistetuloksia ja/tai kuluvan vuoden tilannetta joukkueiden sijoittamisessa kilpailun alkulohkoihin ja/tai cup-kaavioon, tarkoituksena arpaonnen vaikutuksen vähentäminen.